Historia piekarni

Piekarnia Mikołaj to piekarnia z wieloletnią tradycją. Jej historia sięga 1945 roku, gdy Mikołaj Sikorski rozpoczął wypieki chleba i bułek przy ul. Lutomierskiej 8 w Łodzi. Dzięki unikalnym recepturom oraz mistrzowskiej wiedzy, wyroby Piekarni Mikołaj bardzo szybko zdobyły uznanie ówczesnych klientów.

Mistrz Mikołaj przetrwał wszelkie przeciwności losu na jakie w tamtych latach narażeni byli prywatni przedsiębiorcy, a jego wyroby cieszyły się wszędzie zasłużoną renomą. Prowadził przez wiele lat piekarnie w Sieradzu, by w 1976 roku wrócić znów do Łodzi.
Po śmierci Mikołaja w roku 1980,wypiekami zajął się syn Stanisław, który po 4 latach rozwijania produkcji przeniósł piekarnię do nowej siedziby na ulicę Tatrzańską 9, gdzie mieści się ona do dziś.

Do roku 1988 Piekarnia Mikołaj zajmowała się wytwarzaniem wyłącznie tradycyjnych wyrobów i zatrudniała 7 osób. Na początku lat 90 wraz z pojawieniem się nowych form gastronomii wzrosło zapotrzebowanie na różnorodne gatunki pieczywa ( hamburger, hot-dog, pizza, zapiekanka itp. ). Stanisław postanowił rozpocząć ich produkcje.

Decyzja ta przyczyniła się do dynamicznego rozwoju firmy, a produkty Piekarni Mikołaj zaczęły trafiać do coraz szerszego grona odbiorców. Rozbudowa i modernizacja budynków piekarni w latach 2005-2007, oraz montaż nowoczesnych linii produkcyjnych pozwala na połączenie starej wielopokoleniowej tradycji z nowoczesnością (od 2007 r w piekarni pracują również wnuczkowie Mikołaja: Krzysztof, Piotr, Maciej).

W ten sposób współczesne oczekiwania i potrzeby klientów mogą być w pełni zaspokajane, a produkcja jest prowadzona zgodnie z wymogami systemu HACCP oraz Dobrej Praktyki Produkcji.